Dopff Au Moulin Blanc de Noirs Brut 2019

Exkluzivně v Dal.Zas
Položka byla vyprodána…
Vyprodáno
Kód: DOPFFBNB
Značka: Dopff Au Moulin
431 Kč
Kategorie: Crémant
Dosáž: 6g/l
Barva: Blanc de Noirs
Certifikace Organické: od ročníku 2022
Certifikace Biodynamické: NE
Certifikace Vigneron Independant: NE
Položka byla vyprodána…
blanc de noir
Novinka

Oblíbený bílý crémant z modrých hroznů Rulandského modrého. Světle žlutá, lehce lososová barva. Jemné bublinky zdobené hustou a vytrvalou korunou. Expresivní a elegantní, tóny květin a červeného ovoce. Ideální jako aperitiv. Jeho ovocná svěžest ho umožňuje podávat např. k fricasé z hub, zvěřině, nebo k pečené drůbeži. Drží ocenění Médaille d'OR 2019 au Concours des Crémants de France. Obsah alkoholu 12%

Nesmírně zajímavý a poutaví příbeh vinařství Dopff Au Moulin začíná v dávném středověku. Toto vinařství jehož původ sahá do roku 1574 dnes vede 13. generací Etienne-Arnaud Dopff spolu s manželkou Marléne.

Historie tohoto starodávného vinařského rodu je spojená s neustálým rozvojem a pokrokem v oblasti výroby vína. Dopff Au Moulin je vinařství, kde nalezneme původ francouzského Crémantu!

Už téměř 450 let vyrábí Dopff vína v oblasti kolem města Riquewihr. Město se nachází v nadmořské výšce 300 metrů a leží pod Vogézským úpatím, chráněné před severními větry a západními dešti. Výjimečná kvalita půdy, její jižní expozice a výrazné mikroklima v horních částech Riquewihru jsou zodpovědné za širokou škálu hroznů a za kvetení mandloní mezi vinicemi.

Byl to právě pionýr vinařství a vizionář Gustave-Julien Dopff, kdo jako první adaptoval tradiční metodu výroby šumivého vína v Alsasku v roku 1900 poté, co se tuto metodu naučil aplikovat v oblasti Champagne. Vynalezl tím Crémant d’Alsace. Jeho syn Julien-Pierre se v roce 1976 zasadil o to, aby v Alsasku vznikla AOC apelace pro Crémant d´Alsace. 

Každý Dopff Crémant má vlastní recept a podíl odrůdy révy, ze které je vyráběn. V závislosti na očekávané chuti se vyrábí z jedné odrůdy vinné révy uvedené na etiketě (například Dopff Chardonnay), nebo ze směsi (například Cuvée Julien, které se vyrábí z Auxerrois a Rulandského bílého).

Nejčastěji používanou odrůdou pro Crémanty je Rulandské bílé, které přináší jemnost a svěžest. Složitější Rulandské šedé nabízí plné chutě a Chardonnay je obvykle chváleno pro svou lehkost. O Crémantu Rosé není pochyb: vyrábí se výhradně z lahodného a plného Rulandského modrého.

Některé Crémanty s dlouhým zráním jsou ročníkové. Vykazují více máslových, dokonce toastových tónů.

Vinařství Dopff směřuje s získání označení organické výroby vína a Crémantů a momentálně prochází transformací, která trvá několik let.

Zpět do obchodu